Το Εργαστήριο

Μια ματιά από μέσα

Η αρχική ιδέα

Η ζωή στον κάμπο έφερνε πάντα ένα όνειρο μπροστά: την ζωή στο βουνό, στο δάσος.
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Στις αποσκευές υπήρχε ένα σκαμπό φτιαγμένο από έναν κορμό κυπαρισσιού, ένας καθρέπτης από ρίζα ελιάς.
Τα αγαπημένα κομμάτια από την φύση τοποθετήθηκαν και χρησιμοποιούνται στο σπίτι του νέου τόπου.
Σε μία μικρή αποθήκη φτιάχτηκαν ράφια, πάγκοι εργασίας, τοποθετήθηκαν εργαλεία, άρχισαν να φιλοξενούνται θησαυροί του δάσους. Το κάθε κομμάτι ξύλου οδήγησε με το σχήμα του σε ένα τραπεζάκι, ένα σκαμπό, μία κουτάλα, ένα ράφι.
Εκεί γεννήθηκε η ιδέα ενός εργαστηρίου ξύλινων κατασκευών και αντικειμένων.
Οι δημιουργίες άρχισαν. Ένα ράφι από κορμό πεύκου που κρεμάστηκε στο σαλόνι και φιλοξενεί τα αγαπημένα μας βιβλία. Ένα κλαδί από καραγάτσι που έγινε σπάτουλα μαγειρικής και βρέθηκε στην κουζίνα της αγαπημένης νοικοκυράς του τόπου. Ένα σκαμνάκι που φτιάχτηκε για την γυναίκα του χωριού που αρμέγει τις κατσίκες της. Μία κούνια για την εγγονή της γειτόνισσας, μας έδωσαν την χαρά να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Ο χώρος για το εργαστήρι βρέθηκε, στο Κάτω Καρυόφυτο, παραδοσιακό οικισμό του νομού Ξάνθης. Ένα χωριό χτισμένο στα 560 μέτρα υψόμετρο, στα βουνά της Ροδόπης. Ένα μικρό σημείο στον χάρτη της Ελλάδας με μεγάλη ομορφιά.
Εδώ η ζωή μας είναι ανάμεσα στα δέντρα που μας προσφέρουν την πρώτη ύλη. Μέσα στις παραδόσεις και τους παραδοσιακούς τρόπους που μας δίνουν γνώσεις. Γύρω από την ομορφιά της φύσης που μας χαρίζει απλόχερα χρώματα, σχήματα και ιδέες. Από εδώ ξεκινάει η αρχική ιδέα, ο σχεδιασμός, η μελέτη κατασκευής και η ολοκλήρωση κάθε προϊόντος μας.

Τα υλικά και η επεξεργασία

Δένδρα. Παντού στην ματιά μας. Η αγάπη για την μάθηση των ονομάτων τους. Το κοίταγμα στο μεγάλωμά τους στα χρόνια. Η παρακολούθηση της διαδρομής τους στις εποχές. Η παρατήρηση των αλλαγών τους, των φύλλων τους, του κορμού τους, των λουλουδιών τους, των καρπών τους και των σπόρων τους. Η γοητεία του σχήματός τους, του μεγέθους τους και της ομορφιάς τους. Το δέος που προκαλούν με την μακριά ζωή τους.
Κάποια από αυτά τελειώνουν την ζωή τους καθώς παλεύουν με τα στοιχειά της φύσης και άλλα γιατί υλοτομούνται για να βοηθήσουν την αναπνοή του δάσους.
Η ανάγκη της ανάμνησης ενός δέντρου που κάποτε ήτανε ζωντανό οδηγεί στην μεταμόρφωσή του. Η μορφή ενός δέντρου μετασχηματίζεται στην μορφή μιας κουτάλας, μίας κούνιας, ενός σκαμνιού.
Στην περιοχή της Θράκης, στα βουνά της Ροδόπη ζουν δέντρα μεγάλης ομορφιάς. Συναντάμε καρυδιές, βελανιδιές, καραγάτσια, κρανιές, φουντουκιές, μηλιάρια, ακακίες, κερασιές, καστανιές.
Από τα δέντρα κυρίως του τόπου προέρχεται η πρώτη ύλη που με αγάπη και σεβασμό στην φύση συλλέγουμε και αποθηκεύουμε στο εργαστήρι. Την κατάλληλη στιγμή το κάθε κομμάτι ξεχωριστά περνάει από μία σειρά εργασιών μέχρι την τελική μορφή του.

Η κατασκευή

Στην γειτονιά υπήρχε ένα ξυλουργείο. Αγαπημένη ανάμνηση˙ ο χώρος, τα εργαλεία, ο ξυλουργός. Σήμερα ένας τέτοιος χώρος δημιουργήθηκε στο Κάτω Καρυόφυτο. Οι ιδέες που ξεφυτρώνουν από ένα κομμάτι ξύλο, ξεκινούν να γίνονται πραγματικότητα στο εργαστήρι αυτό.
Η χρήση κάποιων εργαλείων είναι βοηθητική για την κατασκευή των προϊόντων. Η σβούρα όπως και τα μπολ δουλεύονται σε ξυλότορνο. Μία μικρή πλάνη εξομαλύνει τις ανώμαλες επιφάνειες. Το τρίψιμο με γυαλόχαρτο γίνεται κυρίως με το χέρι αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ένα τριβείο κάνει τα αρχικά στάδια.
Το φινίρισμα γίνεται με κερί ή λάδι. Κάποια από τα προϊόντα χρωματίζονται ή ζωγραφίζονται με ακρυλικά χρώματα.

Εδώ οι ιδέες γίνονται πραγματικότητα

Στείλτε μας μήνυμα

θα χαρούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας

6 + 2 =